Ngorogoro Nationalpark

Naturskyddsområdet Ngorogoro ligger i Tanzanias norra del och gränsar till det kända Serengeti. Området är 8094 kvadratmeter stort och bjuder på en förbluffande och imponerande natur samt ett underbart djurliv. Sedan 1979 är denna plats med på Unescos världsarvslista och representerar därmed en skyddad plats för djuren som inte får förstöras. Här hittar man världens största hela caldera, som är en vulkan som har kollapsat. Med sina cirka 19 meter i diameter är Ngorogorokratern minst sagt imponerande att bevittna och den stora kanten på mellan 400 och 600 meter reser sig ståtligt upp och skapar ett enastående sceneri i landskapet.

I detta naturskyddsområde har man även hittat många viktiga fynd i form av skelett och fotspår som har gett helt ny information för paleontologin och arkeologin. Bland annat har man hittat fossila fotspår från människor som är 3,6 miljoner år gamla. Dessa fotspår påvisar att människor gått upprätt långt tidigare än vad man tidigare trott. Dessutom har man hittat fynd från tidig Homo habilis.

Djurliv i Ngorogoro

Naturen är imponerande vacker i Ngorogoro. Men även djuren som lever här är minst lika imponerande och man kan hitta en mängd arter som samsas kring vattnet och som lever ihop. Det är en unik plats som bland annat är boplats för svarta noshörningar som idag är utrotningshotade. Även här har man märkt av att antalet minskat drastiskt de senaste åren då tjuvjakt tyvärr är vanligt förekommande på dessa majestätiska djur. Bland de flera hundra olika fågelarter som finns på plats i Ngorogoro kan man bland annat få se stora och små flamingos, krokodilväktare, mongolpipare, kapänder och småsnäppor. Här lever även flera gräsätare, bland annat babianer, zebror, vårtsvin, afrikanska bufflar och en imponerande population av gnuer. Det stora antalet arter av gräsätare som samlas kring vattenhålen lockar även till sig rovdjur. Därför är det inte ovanligt att se leoparder, lejon, hyenor och servaler när man besöker Ngorogoro.

Att Ngorogoro naturskyddsområde är viktigt både för att förstå det förflutna och för att rädda framtiden för flera arter är ganska lätt att förstå. Tanzania har en unik satsning på naturskyddsområden som alla är oerhört viktiga för att rädda utrotningshotade arter. Ett besök hit får en att se det bästa av naturen och djuren och samtidigt få uppleva en unik och anrik plats på jorden. Det vilda livet här representerar verkligen ett paradis på jorden där naturen fått stå orörd och där djuren skyddas av många modiga personer.

www.sydafrikaresor.se
En populär resa till Maldiverna! Maldiverna är för många en paradisdestination. Strosa...
www.sydafrikaresor.se
Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika...
©2024 Tanzaniaresor