Tanzanias historia

Tanzania är ett av de länder som man vet varit bebodda allra längst, detta då man hittat skelett här som är mer än två miljoner år gamla. Att landet är rikt på historia är därför inte svårt att förstå, och det är det som har gjort landet till den kulturrika och fantastiska plats det är idag. När man reser hit kan man se tydliga tecken på detta när man är ute i städerna, men kanske främst när man besöker något av de museer som tagit vara på arkeologiska fynd och information från landets historia.

Folkslaget kohosisan (bushmän) är de man tror har bott här redan för 10 000 år sedan och som sedan blandades med det inflyttade kushitiska folket. Det var det senare folkslaget som satte fart på jordbruket i landet och skapade förutsättningar för de boende att bli självförsörjande. När bantufolket sedan kom för ungefär 2000 år sedan utvecklades landet ytterligare då kunskaper om producering av järn samt politik var något som bantufolket förde med sig.

Det är flera länder som tagit över Tanzania. De första var portugiserna som var tätt följda av Oman och dess sultan. Det var även vid denna tidpunkt som handeln satte fart i landet med bland annat elfenben och kryddor (främst på kryddöarna Zanzibar och dess kringliggande öar). Men den kanske största handeln var med slavar. Under en kort period kom Tanzania att styras av Tyskland i slutet av 1800-talet, men det varade inte länge då Storbritannien sedan tog över styret i landet. På 1900-talet upphörde äntligen slavhandeln i Tanzania och man kunde sakta men säkert arbeta för självständighet, något som blev verklighet år 1963. Landet tog sedan det officiella namnet Förenade republiken Tanzania.

Tanzanias historia är, som ni märker, både lång och komplicerad. Tack vare sitt fantastiska läge i Indiska oceanen har det länge varit ett land som många har velat komma åt och styra över. Fartyg har passerat landet sedan urminnes tider och det är inte konstigt att flera av besökarna sett landets stora potential vad gäller allt från arbetskraft till livsmedel. Det är denna historia som också gör Tanzania till en unik plats och när man besöker landet kan man känna av de skilda influenserna som de olika styrena medfört. Bantufolket och deras språk tillsammans med uppgrävda artefakter och skelett är några av de saker som stått pall för alla år av olika styren i landet.

www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
©2024 Tanzaniaresor