Safari i Tanzania

För dig som älskar vilda djur och som vill uppleva dem på nära håll är Tanzania en plats med många möjligheter. Här har du nämligen ett flertal olika nationalparker som alla bjuder in dig till fängslande natur och fantastiska djur. Det varma klimatet gör att detta är platsen för många av de vilda djur som vi i bästa fall bara kan få se på zoo här hemma i Sverige. I Tanzania får vi istället se dem på hemmaplan ute i det vilda tillsammans med erfarna guider som vet precis vart man ska leta för att hitta dem. Ordet ”safari” är faktiskt kswahili och betyder ”resa”.

Bland annat så har vi Serengeti Nationalpark som kanske är världens mest kända nationalpark. Denna park blev skyddad 1940 och är en del av Unescos världsarvslista. Den ligger belägen i Tanzanias norra del och gränsar där till Kenya. Storleken på Serengeti Nationalpark är idag 14 763 kvadratmeter och parken är landets näst största. Här kan du njuta av vildvuxen natur, men även en stor variation av djur. Bland annat så finner du här flera gräsätare så som koantilop, elefant, zebra, giraff, flodhäst och den utrotningshotade svarta noshörningen. Men även rovdjur som gepard, leopard, lejon och krokodil går att se här.

Ngorogoro är ett naturskyddsområde som även det ligger i norra delen av Tanzania och gränsar till ovanstående Serengeti Nationalpark. På ytan om 8094 kvadratmeter hittar man bland annat den kända Ngorogorokratern som är världens största caldera (kollapsade vulkan). Även om naturen här är något av det mest vackra man kan skåda är även djurlivet imponerande och spännande. Bland de djur man kan se här finner vi flodhästar, babianer, vattenbockar, servaler, lejon och hyenor. Även Ngorogoro finns med på Unescos världsarvslista.

Vid Manyarasjön hittar vi den 330 kvadratmeter stora Manyarasjöns Nationalparken. Vid högvattenperioden täcks parken med sjön som växer sig större och blir upp mot 200 kvadratmeter stor. Även här hittar vi ett fantastiskt djurliv med de välkända trädklättrande lejonen, dik-dik, giraffer, klippspringare och en mängd vackra och exotiska fågelarter.

Tarangire Nationalpark har fått sitt namn från floden som rinner genom parken – Tarangirefloden. Denna 2850 kvadratmeter stora park ligger i den nordöstra delen av Tanzania och bjuder på ett härligt djurliv och en fin miljö. Extra stor chans att se många djur har man under torrperioden då djuren samlas kring floden för att få i sig välbehövlig vätska. Helt klart en unik plats där man kan få uppleva mycket på liten yta. En plats för såväl backpackers som vill se något spännande som familjer som vill uppleva vilda djur på nära håll.

Afrikas största viltreservat, med sina 54 500 kvadratmeter, Selous Game Reserve ligger även det i Tanzania. Hit är det svårt att ta sig och man får antingen välja att resa med ett safariflyg eller åka via Mikumi Nationalpark som man byggt en väg från in till Selous Game Reserve. Då det är ett viltreservat och inte en nationalpark är det inte lika skyddat och här får man bland annat fiska och gå på safari till fots. Även jakt är tillåtet här, men den är idag reglerad för att skydda utrotningshotade djur. En resa hit passar bäst för vuxna då man tar sig fram till fots i den vilda och ibland svårframkomliga terrängen.

För dig som vill ha närhet till en stad och ett hotell så är ett tips Arusha Nationalpark som ligger nordöst om staden Arusha i norra Tanzania. Här kan du inte bara njuta av ett vilt och exotiskt djurliv, där du kan stöta på allt från leoparder, zebror, flamingos och hyenor, utan även imponerande natur och du kan exempelvis stanna till vid Momellasjöarna och Mount Meru som är landets näst största berg på 4566 meter över havet. Arusha Nationalpark är 552 kvadratmeter till ytan och en underbar plats att besöka.

www.sydafrikaresor.se
Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika...
www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
©2024 Tanzaniaresor