Mat och dryck i Tanzania

Det tanzaniska köket bjuder helt klart på en smakupplevelse utöver det vanliga. Här hittar du en fantastisk blandning av olika typer av kött, frukter och kryddor. Oavsett vad dina smaklökar gillar finns här garanterat något som du sent kommer att glömma och gärna kommer vilja göra hemma själv. Då här har blandats många kulturer och människor under flera år är det kanske inte konstigt att maten är så unik och varierande som den faktiskt är.

Det tropiska klimatet gör att här växer mycket exotisk frukt som till fördel kan användas vid matlagning. Den frukt som kanske används allra mest är bananen som man hittar i allt från köttgrytor och soppor till efterrätter. Andra frukter som växer fritt här och som man ofta ser i maträtter är mango och papaya. Då Tanzania ligger vid Indiska oceanen är fiske populärt och maten präglas mycket av fisk och skaldjur. Att sätta sig ner och äta en rätt i detta land med lokalt fångad fisk är svårslaget och absolut något man bör passa på att göra. Går du på restaurang och ser rätter som är skrivna på swahili på menyn kan du nästan räkna med att de innehåller bananer eller kokosmjölk, i många fall bådadera. Kryddorna som används i maten är även de lokala plantorna och nejlika, kanel och kardemumma är vanligt förekommande i rätterna.

Till maten får man ofta ett indiskt bröd som heter chapati. Till maten kan man sedan dricka allt från lokal öl till goda juicer gjorda på bland annat frukten pawpaw och passionsfrukt. Juicerna är ett perfekt sätt att få i sig välsmakande vätska i värmen samtidigt som man njuter av frukter som kommer från landet. Även te är något som ofta dricks av lokalbefolkningen och som du vanligtvis kan hitta på restaurangerna i Tanzania. Såväl stora restauranger som mindre hak har mycket att erbjuda den hungrige.

www.sydafrikaresor.se
Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut...
www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
©2024 Tanzaniaresor